Romantismul revoluționar la Thoreau

Via Vali Derevlean: Miercuri, 18 mai, ora 16.30, Librăria Book Corner în parteneriat cu editura Ibu Publishing vă invită la o întâlnire cu criticul şi eseistul Alexandru Matei şi ultimul său volum, Mormântul comunismului românesc. „Romantismul revoluţionar” înainte şi după 1989. Alături de autor se vor afla Alex Goldiş, Ciprian Mihali şi Adriana Stan. De la ora 18.00, autorul va participa la o dezbatere la clubul de lectură Nepotu’ lui Thoreau, organizat în Cafeneaua Insomnia.

Alexandru Matei: „Comunismul suscită, în România de astăzi, dorinţe şi interese, dincolo de care noţiunea rămâne la fel de misterioasă ca şi până acum. Cuvântul comunism rămâne, îngropat, să secrete substanţă afectivă într-o societate pe care capitalismul o obligă la funcţionare accelerată. […] Ce vreau eu? Să mă opresc şi să privesc «comunismul» până când va redeveni un cuvânt. Apoi, să încerc să înţeleg de ce e atât de greu pentru societatea românească să nu uite că, înainte de a lua vreo decizie în legătură cu comunismul, are de gândit un cuvânt. Tot în cuvinte.“

Alexandru Matei este Doctor în litere şi lector universitar, predă istoria literaturii franceze la Universitatea „Spiru Haret“, din Bucureşti. A primit Premiul Asociaţiei de Literatură Generală şi Comparată pentru volumul Ultimele zile din viaţa literaturii (2008). În toamna acestui an, Editura L’Harmattan din Paris îi va lansa un volum de teorie şi critică literară. A publicat eseuri, cronici şi recenzii în cele mai importante reviste culturale din ţara noastră, precum şi în reviste ştiinţifice şi volume colective din România, Franţa, Serbia şi Estonia. În 2007, a fost ales cel mai bun tânăr eseist român, în urma unei anchete iniţiate de Revista 22.

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2022 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress