Ausonia in Transylvania

Concert în premieră naţională: Ausonia in Transylvania
muzică barocă din arhivele transilvane

19 mai, ora 19:00
Casa de Cultură a studenţilor
Intrarea liberă

Concertul face parte din cadrul festivalului La Stravaganza

Ausonia in Transylvania
Întoarcerea muzicii vechi şi baroce în Transilvania
Clujul şi regiunea sa – Transilvania – se situau la marginile orientale ale marilor curente culturale din Europa centrală, mai ales cele din Renaştere şi din perioada barocă. Pentru aceasta există frumoase dovezi arhitecturale şi un patrimoniu muzical de o mare bogăție, ascuns în arhivele bisericilor locale. În secolele al XVIIlea şi al XVIII‐lea, la Cluj, Braşov, Mediaş sau Sibiu se putea într‐adevăr auzi aceeaşi muzică precum la Viena, Veneția, Praga sau Nuremberg. După aproape trei secole de uitare, muzica veche şi barocă a început să suscite un interes crescând în România, după exemplul a ceea ce se petrece de mai multe decenii în Europa occidentală.

O iniţiativă a Centrului Cultural Francez din Cluj
Sigur că acest fenomen este chemat să se dezvolte, Centrul cultural francez din Cluj construieşte din 2007 un ansamblu de acțiuni vizând o implantare durabilă şi structurată a acestei muzici în Transilvania şi, prin extensie, în alte regiuni din România. Sprijinindu‐se mai ales pe bogăția şi experiența scenei franceze în acest domeniu, această politică combină strâns difuzarea, formarea, cercetarea, creația şi parteneriatele de înalt nivel. Ea vizează mai ales să răspundă nevoilor muzicienilor şi publicului din România de a practica şi de a auzi această muzică ce înseamnă pentru ei fără îndoială deopotrivă afirmarea unei lungi apartenențe la Europa, ocazia de a valorifica un patrimoniu local încă neexploatat şi accesul la expresii artistice în general ignorate de oferta culturală muzicală în România.

Concerte, formare, cercetarea, creaţie

După succesul în 2007 al vestitului spectacol „Codex Caioni”, creat şi dirijat de Jean‐Cristophe Frisch, rețeaua culturală a Ambasadei Franței în România a organizat turnee care au generat un frumos entuziasm: Amandine Beyer şi Gli Incogniti, orchestra barocă a Uniunii europene. Fiecare concert dat la Cluj a reunit cam 1000 de persoane. Publicul acestui oraş a putut astfel să descopere mari nume ca Ausonia (deja), La Fenice, Bruno Cocset et les Basses réunies, François Langellé şi multe altele, mai puțin cunoscute, ca Trecanum sau Turicum. Din 2009, Centrul Cultural Francez din Cluj primeşte Academia de Sablé, care a format până azi circa patruzeci de muzicieni.

Ausonia în Transilvania
Proiectul „Ausonia în Transilvania” este un fel de încoronare a acestei aventuri: ideea a luat naştere după cercetări în arhivele din Transilvania, mai ales de la Sibiu, foarte bogate dar puțin exploatate până astăzi. Susținute ce Centrul Cultural Francez din Cluj, aceste cercetări au fost întreprinse de un muzicolog local şi de doi muzicieni din ansamblul franco‐belgian „Ausonia”. Opere excepționale şi rare au fost astfel aduse la lumină din arhivele din Sibiu: faimoasa Stabat Mater de Pergolese, reorchestrată de Johann Sebastian Bach însuşi, una din Cantatele sale adaptată prin grija sa pentru bisericile luterane din Transilvania, opere de Sartorius, de Knall, compozitori baroci transilvăneni… şi alte comori care demonstrează că Transilvania era bine conectată la curentele muzicale care traversau Europa în acea epocă şi că ea era de asemenea un focar de creație.

Un mare eveniment muzical în România
Redescoperirea acestui repertoriu unic, înalta calitate a interpreților şi originalitatea unei orchestre în care muzicienii români sunt majoritari: concertele „Ausonia în Transilvania” vor fin unul dintre evenimentele muzicale ale anului 2011.

Programul concertului:

  • Sartorius Sonata
  • Knall Dritte Buss‐Andacht (extr)
  • G.B.Pergolesi/J.S.Bach, Stabat Mater
  • Lotti, Crucifixus
  • Corelli, Sonata opus V n°2 : adagio
  • Bassani : prélude pour le Magnificat
  • J.S. Bach, Cantate BWV10, Magnificat
  • Meine Seele erhebt den Herrn

Toate operele au fost descoperite în arhivele de la Sibiu în martie 2010 de către Frédérick Haas si Mira Glodeanu  (Ausonia), în colaborare cu Erich Türk (Academia de muzică din Cluj).

ansamblul Ausonia
Ausonia este un ansamblu de instrumentişti şi de cântăreți fondat şi dirijat de Frederick Haas şi Mira Glodeanu, preocupat să reînvie muzica secolelor al XVII‐lea şi al XVIII‐lea printr‐o practică exigentă a tehnicilor vechi de interpretare şi printr-o căutare constantă a posibilităților de expresie conținute de această muzică. De la începutul anilor 2000, Ausonia duce o muncă remarcabilă de cercetare şi de creație în jurul unor repertorii necunoscute. Fiecare dintre înregistrările care jalonează un parcurs de o mare exigență este salutat unanim de mediile muzicii baroce şi de presa specializată. Devenit un ansamblu de renume internațional, Ausonia s‐a produs la Centrul de muzică barocă de la Versailles, la festivalurile de la Ambronay, de la Sankt Petersburg, de Sablé, din Walonia, de la Pontoise, de la Brezice (Ljubljana), din Flandra, de la Zagreb, de la Montreal, de la Triest, la Primăvara Artelor de la Nantes, la festivalul Bozar de la Bruxelles, la Săptămânile muzicale de la Quimper, Catalonia Romană etc. Ausonia a efectuat un turneu în România în martie 2010 la Bucureşti, Cluj şi Iaşi. Co‐fondatoare a Ausoniei, faimoasa violonistă franco‐română Mira Glodeanu simbolizează legătura între muzicienii români şi colegii lor occidentali. Ea animă din 2008 atelierul de vioară al Academiei de Sablé

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress