Festival international des Très Courts

O distracție (aproape) anuală pentru mine este Festivalul Internațional de Filme de Foarte-Scurt-Metraj, care constă într-un maraton de filme de maxim 3 minute. Anul acesta, festivalul are loc zilele acestea simultan în 14 țări și peste 70 de orașe. După Franța, România este țara cel mai bine reprezentată, mai ales Ardealul și celelalte regiuni vestice, așa că festivalul este din ce în ce mai accesibil publicului în fiecare an.

Unul dintre motivele pentru care mă duc la acest festival este oportunitatea de a vedea filme experimentale într-un format care se pretează experimentului. Însă, chiar dacă filmul nu este experimental, realizatorii par să se întreacă în a stabili care este cel mai eficient în a spune o poveste cu substrat cel mai eficient într-un interval atât de scurt. Iar, ocazional, unele dintre aceste filme sunt remarcat la scară mai mare. ”Oktapodi” (din Franța), pe care l-am văzut la Très Courts în 2008, a ajuns să fie nominalizat la Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj animat.

Sincer, nu mă interesează decât selecția internațională a festivalului. Astfel, din cele 46 de scurt-metraje selectate la nivel mondial, anul acest highlights-urile includ:

De grot blo – subintitulat un remake norvegian al „Le grand bleu”, filmul este, în esență, o singură poantă spusă extraordinar de bine.

C’est pas une vie! – filmat cu telefonul mobil, este de asemenea o singură poantă, într-o singură dublă…

Free Fall – superbă imaginea subacvatică.

http://vimeo.com/20227929

Feeder – unul dintre cele mai experimentale filme de anul acesta, filmat din spatele dinților personajului principal, cu un rinoscop (probabil…)

Advance – montajul amintește de o secvență celebră din ”Sherlock jr.”, de Buster Keaton

Rubika și Pixels – două animații destul de asemănătoare, în fiecare dintre ele o metropolă este asaltată de un joc.

Competition in the Workplace – comedie editată foarte rapid, despre doi colegi de lucru care se întrec în… bărbi.

Rame dames – preferatul meu, o animație foarte reușită, cu un seducător fundal jazz.

http://www.dailymotion.com/video/xdwalf_rame-dames_creation#from=embed

Slightly Fishy – efecte speciale folosite foarte inteligent. Un film de James Cunningham, care a mai regizat și ”Poppy”, un scurtmetraj premiat în diferite părți.

Hand of God – hohote de râs pentru o poveste despre cum Dumnezeu este, câteodată, microbist…

Audiotour – unul dintre cele mai bune scenarii ale acestei ediții.

Undocumented worker: the audition – un mexican de împrumut se oferă să ajute o actriță aspirantă să își repete replicile. Daniel Day-Lewis ar fi invidios.

P.S.: Mulțumiri speciale Larisei pentru video-uri. Și încă câteva dintre preferatele ei:

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2022 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress