Competiţia Oficială TIFF 2011


Kings Road - Competitia oficiala TIFF

  La cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), 12 filme de lung metraj intră în lupta pentru câştigarea mult râvnitului Trofeu Transilvania. Aceste filme sunt:

 • A useful life / La vida util (r. Federico Veiroj, Uruguay – Spania, 2010)
  Cu: Jorge Jellinek, Manuel Martinez Carril, Paola Venditto
 • Innocent Saturday / V subbotu (r. Alexander Mindadze, Rusia – Germania – Ucraina, 2011)
  Cu: Anton Shagin, Svetlana Smirnova, Stanislav RyadinskiyM
 • King’s Road / Kóngavegur 7 (r. Valdís Óskarsdóttir, Islanda, 2010)
  Cu: Björn Hlynur Haraldsson, Daniel Brühl, Gísli Örn Garðarsson
 • No Return / Sin Retorno (r. Miguel Cohan, Argentina – Spania, 2010)
  Cu: Leonardo Sbaraglia, Martin Slipak, Bárbara Goenaga
 • Oxygen / Adem (r. Hans Van Nuffel, Belgia, 2010)
  Cu: Marie Vinck, Gijs Scholten van Aschat, Stef Aerts
 • Principles of Life / Principii de viaţă (r. Constantin Popescu, România, 2011)
  Cu: Gabriel Huian, Vlad Ivanov, Rodica Lazăr
 • She-Monkeys / Apflickorna (r. Lisa Aschan, Suedia, 2011)
  Cu:Mathilda Paradeiser, Linda Molin, Isabella Lindquist
 • The Flood / Mabul (r. Guy Nattiv, Israel, 2011)
  Cu: Shmil Ben Ari, Yakov Cohen, Ronit Elkabetz, Michael Moshonov
 • The Silence / Das letzte Schweigen (r. Baran Bo Odar, Germania, 2010)
  Cu: Ulrich Thomsen, Wotan Wilke Möhring, Katrin Saß
 • The Imperialists are Still Alive! (r. Zeina Durra, SUA, 2010)
  Cu: Élodie Bouchez, José María de Tavira, Karim Saleh
 • The Untitled Kartik Krishnan Project (r. Srinivas Sunderrajan, India, 2010)
  Cu: Swara Bhaskar, Vishwesh Krishnamoorthy and Kartik Krishnan
 • Volcano (r. Rúnar Rúnarsson, Danemarca, 2011)
  Cu: Theodór Júlíusson, Margrét Helga Jóhannsdóttir, Elma Lísa Gunnarsdóttir

O competiţie spectaculoasă, dedicată în mod tradiţional regizorilor aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj, alcătuită din producţii recente, din ţări precum Islanda, Suedia, SUA, Germania, Danemarca, Argentina, Belgia, Uruguay, Israel, Rusia, India, apreciate la cele mai importante festivaluri internaţionale de film din lume, printre care se numără cele de la Cannes, Locarno, San Sebastian, Palm Springs, Berlin.

Directorul artistic al Festivalului, Mihai Chirilov, promite o selecţie echilibrată, eclectică: filme de gen (o comedie: King’s Road; două thriller-uri: No Return si The Silence), dar şi filme care sfidează orice clasificare, veritabile OZN-uri cinematografice (A Useful Life şi The Untitled Kartik Krishnan Project); filme realizate cu buget confortabil, dar şi filme regizate în regim de gherilă, cu microbugete (The Imperialists are Still Alive!); filme inovatoare, temerare, atât prin conţinut, cât şi prin formă (She-Monkeys, respectiv Innocent Saturday). Nu în ultimul rând, filme intimiste care microscopează destine individuale aflate în situaţii limită (The Flood, Oxygen, Volcano, Principii de viaţă) – această descriere aplicîndu-se, mai mult sau mai puţin frontal, tuturor celor 12 aflate în acest an în competiţia TIFF-ului.

România este prezentă şi în acest an în cadrul Competiţiei Oficiale TIFF, de această dată cu producţia Principii de viaţă, al doilea film de lung metraj al regizorului Constantin Popescu (Portretul luptătorului la tinereţe). Prezentat în competiţia dedicată regizorilor aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj a Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian, filmul spune povestea unui bărbat, care, la prima vedere, pare a avea tot ce îşi doreşte: o familie, o casă, bani. Totuşi, o serie de probleme apar exact înainte ca el să plece în vacanţă şi îi pun sub semnul întrebării întreaga existenţă. Rolul principal este interpretat de actorul Vlad Ivanov, iar roluri importante le revin şi lui Gabriel Huian, cunoscut publicului român ca protagonist al mediumetrajului Marilena de la P7 (r. Cristian Nemescu) şi Rodicăi Lazăr (Moartea domnului Lăzărescu, Amen).

Volcano, debutul în lungmetraj al regizorului Rúnar Rúnarsson, este în mod clar unul dintre cele mai aşteptate filme de critică şi public deopotrivă, care urmează să fie prezentat în premieră mondială în cadrul Quinzane des Realisateurs la Festivalul de Film de la Cannes 2011. Cele trei scurt-metraje realizate de Rúnar Rúnarsson până acum au făcut valuri la festivalurile internaţionale, fiind fie nominalizate la Oscar (The Last Farm) fie selecţionate la Cannes (Two Birds, Anna).

Regizoarea de origine islandeză Valdis Oskarsdottir revine la TIFF cu al doilea film din cariera sa, King’s Road, după comedia de succes Country Wedding, prezentată la ediţia din 2009 a festivalului de la Cluj-Napoca. O tragicomedie arătată publicului în cadrul secţiunii Piazza Grande a Festivalului de la Locarno, care se va situa cu siguranţă printre preferinţele spectatorilor, în rolurile principale regăsindu-se Daniel Bruhl (Goodbye, Lenin!, Inglourious Basterds) şi Gisli Örn Garðarsson (Prince Of Persia).

Lista filmelor din competiţie continuă cu She-Monkeys, al regizoarei Lisa Aschan, recompensat cu Globul de Cristal – Menţiune Specială pentru Cel mai Bun Lungmetraj în cadrul secţiunii Generation 14plus la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2011, The Imperialists are Still Alive!, debutul lui Zeina Durra selecţionat în Competiţia Festivalului de Film Sundance 2010 sau A useful life, de Federico Veiroj, distins cu Menţiune Specială în competiţia New Directors la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian 2010.

Iubitorii genului thriller sunt aşteptaţi la proiecţiile filmelor No Return, debutul lui Miguel Cohan în lungmetraj, câştigător, printre altele, al  Premiilor pentru Cel mai Bun Lungmetraj, Cel mai Bun Regizor Debutant şi al Premiul FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Film de la Valladolid şi The silence, de Baran Bo Odar, un alt titlu aflat în selecţia secţiunii Piazza Grande a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno în 2010.

Din juriul competiţiei din acest an vor face parte personalităţi importante din industria cinematografică precum exploatantul francez Laurence Herszberg – director general al Forum des Images din Paris; producătorul sârb Cedomir Kolar, care are în „palmares” titluri precum Train de Vie (r. Radu Mihăileanu) sau Cirkus Columbia (r. Danis Tanovic); regizorul italian Uberto Pasolini – distins cu Premiul pentru Cea mai Bună Regie la TIFF 2009 pentru Machan şi colegul său român, Radu Muntean – unul dintre cei mai apreciaţi regizori ai Noului Val, selecţionat în Competiţia TIFF 2003 cu filmul său de debut, Furia.

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress