Proiecții eveniment de neratat la TIFF 2011

Scoala noastra TIFF 2011 slicker.ro

Aşa cum şi-a obişnuit deja publicul, Festivalul Internaţional de Film Transilvania aduce în fiecare an o serie de proiecţii-eveniment, pe cât de diferite ca tematici şi subiecte, pe atât de interesante şi surprinzătoare.

În acest an, cinefililor le vor fi prezentate două lumi cu totul speciale, în cadrul a două documentare emoţionante, proiectate în premieră naţională: Şcoala Noastră (r. Mona Nicoară, Miruna Coca-Cozma) şi Aripi de foc (r. Tedy Necula).

*

Școala noastră

Proiecție: 5 iunie în cadrul zilelor Roma, în prezența celor două regizoare

Selecţionat în competiţia World Documentary la cea de-a zecea ediţe a Festivalului Internaţional de Film Tribeca, Şcoala Noastră spune povestea a trei copii romi – Alin, Beniamin şi Dana – care încearcă să treacă peste barierele impuse de diferenţa de etnie. Filmările s-au desfăşurat pe parcursul a patru ani, urmărind evoluţia fiecăruia dintre cei trei protagonişti şi modurile în care aceştia încearcă să se integreze într-o societate care nu pare a fi dispusă sa-i accepte. Acţiunea filmului începe în anul 2006, când copiii sunt mutaţi de la o şcoală de la periferia localităţii Târgu Lăpuş la una situată în centrul oraşului. Aceştia vor trebui să facă faţă prejudecăţilor profesorilor şi ale celorlalţi colegi.

Şcoala Noastră reprezintă debutul în lung metraj al regizoarelor Mona Nicoară şi Miruna Coca-Cozma. Mona Nicoară a debutat în lumea filmului în calitate de producător asociat al documentarului Children Underground (r. Edet Belzberg), recompensat cu Marele Premiu al Juriului la Festivalul Sundance şi  nominalizat la Oscar, în 2002. Miruna Coca-Cozma este o jurnalistă renumită, stabilită în prezent în Elveţia, cunoscută acum în special pentru implicarea în proiecte sociale.

*

Aripi de foc

Proiecție: 10 iunie, în prezența regizorului Tedy Necula

Un alt film de senzaţie care nu trebuie ratat la ediţia cu numărul zece a Festivalului Internaţional de Film Transilvania este Aripi de foc. Regizat de tânărul regizor Tedy Necula, cunoscut spectatorilor în special  pentru rolul din filmul Noro (r. Radu Gabrea), documentarul  face incursiunea în lumea puţin cunoscută a dansului comunitar. Filmul prezintă un grup de artişti, 100 de tineri cu vârste cuprinse intre 11 şi 22 de ani, fără experienţă în arta dansului, fără calităţi fizice deosebite, provenind din toate mediile sociale – orfani, copii din familii instarite, persoane cu deficienţe de auz sau locomotorii, care, sub îndrumarea unor coregrafi profesionişti, au reuşit să pună în scenă nişte spectacole cu adevărat impresionante, în cadrul unui proiect de anvergură. Dansul comunitar reprezintă un instrument de motivare, terapie socială, teambuilding, dezvoltare personală şi stimulent al creativităţii.

*

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va avea loc în perioada 3-12 iunie 2011 la Cluj-Napoca şi între 15 şi 19 iunie, la Sibiu.

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress