Manifestul împotriva muncii

Departamentul de Filosofie și Grupul pentru Acțiune Socială vă invită:

Seminar 4 :
Luni, 18 aprilie, ora 14.00, sala 128, Cladirea centrala a UBB – Grupul Krisis: Manifestul împotriva muncii (Diana Pauleţ)

Publicaţiile grupului Krisis, deşi numeroase pînă la apariţia Manifestului, nu au avut nici pe departe rezonanţa pe care a avut-o acesta. Acest lucru s-a întâmplat în primul rând datorită formei de pamflet care i-a fost dată, fără însă a-i diminua analiza critică riguroasă şi, în al doilea rând,  datorită ideilor novatoare pe care le-a introdus. Pe de o parte, acest manifest s-a vrut a fi o critică a marxismului, deoarece incapacitatea sa de a mai formula o critică socială adecvată stării actuale a evoluţiei capitalismului i-a dezvăluit limitele şi, astfel, necesitatea unei revizuiri. Norbert Trenkle, membru fondator al grupului Krisis, afirmă că: „am văzut şi vedem eşecul marxismului în aceea că el n-a fost defel o critică a societăţii îndeajuns de radicală. În ansamblu, el rămâne o teorie burgheză a modernizării şi, invers faţă de ceea ce el pretindea, nu s-a mişcat înspre o critică fundamentală a societăţii capitaliste”. Pe de altă parte, scopul principal al Manifestului este confruntarea într-un mod direct şi critic a stării actuale a capitalismului. Greşeala fundamentală pe care grupul german o descoperă în  sistemul economic capitalist este identitatea pe care acesta o pune între capital şi muncă. Pe acest fundament se inserează o a doua convingere a grupului Krisis, aceea că datorită ei ne aflăm azi într-o criză fără întoarcere a societăţii muncii. „Marfa-muncă” se întâlneşte tot mai rar şi nici o politică nu găseşte soluţii viabile pentru ieşirea din criza muncii. Şomajul va deveni din ce în ce extins, iar situaţia muncitorilor va deveni din ce în ce mai acută. În concluzie, munca e pe moarte şi capitalismul, drept consecinţă a dispariţiei sale, se îndreaptă spre o criză definitivă.

În contextul recodificărilor actuale ale muncii în numele pretinsei necesităţi şi urgenţe a ieşirii din criză şi al recîştigării unei noi competitivităţi, ideologia şi practica neoliberală impun flexibilizări, eficientizări, dar şi constrîngeri al căror efect pe termen mediu şi lung se traduce prin rafinarea formelor de exploatare şi fragilizarea relaţiilor sociale. Într-un asemenea context, seminarul despre muncă îşi propune o întoarcere la texte clasice şi contemporane consacrate muncii, de la cele ale lui Marx privind distincţia dintre munca concretă şi munca abstractă, trecînd prin manifestele împotriva muncii ale grupului Krisis şi prin operaişii italieni, pînă la teoriile privind sfîrşitul muncii, imaterializarea ei, munca afectivă şi construcţia noilor forme de subiectivitate.

Seminarul – deschis tuturor celor interesaţi – se va desfăşura sub forma unor întîlniri săptămînale de două ore, cu o intervenţie principală urmată de discuţii pe marginea unui text dinainte stabilit. Textele sînt depuse într-un dosar la Biblioteca de Filosofie a UBB, Clădirea centrală, str. Kogălniceanu 1. Unele texte sînt disponibile în format electronic şi vor fi transmise celor doritori pe email.

Citiți mai multe despre seminar pe blogul profesorului Ciprian Mihali.

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2025 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress