Voi pe spațiul nostru? Ba noi pe spațiul vostru!

Voi pe spațiul nostru? Ba noi pe spațiul vostru!
FLASHMOB duminică 17 aprilie, 14:00 – Picnic la fântâna arteziană din Polus- mallul lui Árpi.

Na, de data asta chiar ne-am supărat. Adică ne batem joc? Încă o românească? I-am dat în judecată pe Regională și pe Clubul CFR că au construit și tăiat în Parcul Feroviarilor – fără autorizații. Și azi la proces, ai lu Árpi și a Gării apărători – pe nume Bejenaru & Asociații – au binevoit să-și depună întâmpinarea la ale noastre acuze direct în brațele judecătoarei (nu tu depunere cu 5 zile înainte, consultare cu colegul avocat, etică și bla bla bla bla – cum scrie hăpt pe blazonul înșilor) și să ceară mutarea cazului la Tribunal. Bravo. Doleanța lor nu s-a realizat, dar procesul tot s-a mai amânat odată, pe 20 aprilie, la ora 12. Și ca atare noi ar trebui să mai stăm.

Decât că noi nu stăm. Dacă Árpi se bagă pe spațiul nostru public, ne băgăm și noi pe spațiul său privat. Punem de-un picnic scurt în mallul lui Árpi duminica asta. Hai și tu!

Uite ce trebuie să faci:

1. Vino duminică, 17 aprilie la 13:55 la Polus.
Ponturi:
-pe jos de la capătul Mănășturului faci cam 12-15 minute.
-cu mașina pe drumul către Oradea (indicatori spre mall sunt grămadă) din Mănăștur faci 2 minute, cu parcare cu tot 7.
-cu autobuzul gratuit (hehe) al Mallului (e din jumate în jumate oră, prin Zorilor – Mănăștur și oprește în stațiile Ratuc) faci cam 30 minute.

2. Adu cu tine un sandwich de acasă. Dacă poți, adă și o pătură sau un cearșaf. Știi că e mai stilat așa.
Pont:
-adu-ți cearșaful într-un rucsac (sau echivalent) ca să nu te deconspiri înainte de termen.

3. Să fii la fântâna arteziană din miezul mallului la 13:55.
Pont
-fântâna e înăuntru în mall, chiar în față cum intri pe intrarea principală.

4. La ora 14:00 pune cearșaful pe jos. Așează-te pe el. Dacă nu ai cearșaf, așează-te pe jos oriunde în zona fântânii arteziene.
Pont:
-poți să inviți și alți picnicarzi pe cearșaful tău.

5. Consumă-ți sandwich-ul tacticos – încadrându-te în 5 minute, apoi pleacă.
Dacă îți tihnește, fă și o poză cu telefonul mobil și trimite ne-o pe parculferoviarilorcluj@gmail.com

***********************

Picnicul e o manifestare publică cu o puternică încărcătură politică.
El apare în această formă în Franța secolului XVIII contestând aproprierea privată a spațiului. De-a lungul secolului XIX picnicurile politice au fost îmbrățișate progresiv în țări ca Germania, Anglia sau Australia, devenind un simbol al clasei de mijloc.
Prin actul simbolic al așezatului (ocuparea locului) participantul la picnic își afirmă dreptul asupra spațiului.

Intenția acestui flashmob este sensibilizarea opiniei publice față de problema Parcului Feroviarilor.

În prezent în Parcul Feroviarilor din Cluj au loc pe de o parte defrișări masive, iar pe de altă parte lucrări de construcție: drumuri balastate pe trasee noi, platforme mineralizate, împrejmuiri de mare anvergură precum și săpături ample, toate acestea fără vreo o autorizație de construire. Parcul este administrat (și lăsat în paragină) de Clubul de Fotbal CFR Cluj 1907 SA – patronat de Árpád Pászkány.



2 răspuns la Voi pe spațiul nostru? Ba noi pe spațiul vostru!

  1. Mă, nu mai e a lui Árpi. Numa vo 13%, restul a vândut. Acţionarii majoritari sunt Iris Ventures Limited şi Burnet Holding LLC. Şi cred că îi doare fix în bască de Parcul Feroviarilor.

    Da e faină ideea cu picnicul, numa că va fi aglomerat duminică, că e tot Mănăşturul acolo. Cu senvişul e prea soft. Pentru un protest eficient, eu vă recomand pită, slănină şi ceapă, pe ziar (vegetarienilor şi veganilor tofu cu ceapă, iar lacto-vegetarienilor brânză puturoasă cu ceapă). În caz de forţă majoră, ceapa se poate folosi şi pe post de proiectil. Hehe.

  2. Ai dreptate, dar în focul luptei, imediat după proces, s-a stabilit Polusul. Mai important decât proprietarul spațiului e că trebuie să arătăm că în lipsa unor spații publice, facem picnic pe spații private. Iaca și declarația de susținere a lui Vasile Mitrea, membru în Comisia Naţională a Monumentelor Istorice și prof la faculta de Arhitectură: „ADEZIUNE – Situația „Grădinii Feroviarilor” (pentru că nu întrunește suprafața necesară unui parc), este unul din multele cazuri ce confirmă că spațiile verzi destinate agrementului și echilibrului ecologic au devenit o problemă majoră pentru acest municipiu. Dispariția între 1990-2005 a peste 15 hectare de SPAȚII PUBLICE AMENAJATE justifică afirmația. Ca atare, o dezbatere a profesioniștilor pe aceasta temă, a devenit obligatorie”.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress