Maratonul Internațional (III) & Ziua Romilor

Am lansat Grupul de Lucru al Organizațiilor Civice (gLOC) cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor (8 Aprilie). Comunicatul poate fi găsit în întregime pe blogul GAS. Site-ul gloc.ro se lansează mâine, de 8 Aprilie, iar prima acțiune stradală va fi duminică, la maraton. Spicuiesc din comunicat:

Grupul de Lucru al Organizaţiilor Civice (gLOC, www.gloc.ro) s-a constituit la iniţiativa Asociaţiei Amare Prhala şi Fundaţiei Desire din Cluj după dezbaterea publică din 17 ianuarie şi protestul stradal din 19 ianuarie 2011. Cele două evenimente au adus în atenţia opiniei publice fenomenul evacuărilor forţate şi segregării rezidenţiale a romilor din oraş. Peste 15 organizaţii civice şi mai mulţi universitari s-au coalizat cu scopul de a găsi soluţii pe termen scurt, mediu şi lung la segregarea teritorială și excluziunile sociale manifestate recent, în decembrie 2010, prin relocarea de către municipalitate a familiilor de pe strada Coastei în apropierea gropii de gunoi a oraşului. […]

Calitatea profund nesatisfăcătoare a proiectării și execuţiei construcţiilor, sub orice standard de locuire decentă, afectează grav sănătatea oamenilor relocați. Alţi factori care marchează condiţiile de locuire nedemne pentru condiţia umană sunt: toxicitatea mediului din cauza gropii de gunoi şi a staţiei de deşeuri chimicale din imediata apropriere, distanţa de 5 kilometri până la cea mai apropiată staţie de autobuz, stigmatizarea oamenilor prin plasarea lor lângă groapa de gunoi, marginalizarea comunităţii anterior integrate în oraş, îngreunarea accesului la şcoală, la locuri de muncă şi la participarea activă în viaţa urbei.

La final, încă un mesaj în care e motivată participarea la maraton din partea lui Marian Chiriac, jurnalist și maratonist experimentat, realizatorul celui mai bun blog de alergare din România: „De fiecare dată când alerg mă simt un om liber. Am în față un drum care mă așteaptă să îl parcurg, un orizont pe care să-l ating. Parcă respir mai intens, parcă trăiesc mai profund atunci când alerg. Pe de altă parte, ca jurnalist, m-am ocupat câțiva ani buni de domeniul minorităților etnice, având șansa să cunosc îndeaproape o lume care, deși e lângă noi, ne rămâne adesea necunoscută: cea a romilor. Iar acolo am văzut aceeași umanitate ca peste tot, însă mai multă sărăcie și mai multă discriminare decât ar fi normal. Am ținut de aceea ca acum, la Cluj, să alerg proba de maraton pentru cauza romilor de la Pata Rat. Îmi doresc ca gestul meu de afirmare a propriei libertăți să fie un semnal asupra faptului că unii semeni de-ai noștri nu au parte de aceleași trăiri. Alerg din solidaritate”.

De Ziua Internațională a Romilor vor fi muzici și faze, dănțuieli și expoziții, în Piața Muzeului, vineri, cu începere de la ora 14.00.

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2021 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress