Clujul are primul maraton internațional în data de 10 aprilie. Participanții înscriși în cadrul Maratonului International Cluj susțin proiecte de implicare în comunitate, recomandate de Fundația Comunitară Cluj. Îi puteți susține cu o sumă pentru fiecare kilometru parcurs în competiție și să aderați astfel la cauzele propuse.
Alerg pentru cauza gLOC de mai jos, „Fond de solidaritate pentru locuințe”, pentru că m-au șocat condițiile indecente în care romii, strămutați forțat și ilegal din Zona Coastei, trăiesc în preajma gropii de gunoi Pata Rât (mediu toxic, lipsa infrastructurii, segregare rezidențială).
Indiferent de valorile noastre, civice sau creștine, nu putem rămâne indiferenți când semeni de-ai noștri trăiesc în mizerie. Responsabilitatea pentru situația romilor de la groapa de gunoi a Clujului nu e individuală sau a unui grup restrâns, ci e colectivă. Anglo-saxonii au o expresie care e bună pentru societății puternic stratificate și inegalitare ca cea românească: „communities that don’t commune”. Eu sper totuși că societatea românească va da dovadă treptat de o comuniune mai largă. De aceea, cred că ne vom aduna destui oameni care să ne solidarizăm cu familiile de romi, să găsim un teren pentru o locuire mai adecvată și să-i scoatem astfel din groapa de gunoi.
Mă bucur că am convins destui amici să alerge alături de mine. Eu voi alerga 21 de km, la semi-maraton, pentru că nu sunt îndeajuns de antrenat să alerg un maraton. Însă prietena mea va alerga primul ei maraton de șosea, după ce a alergat mai multe maratoane montane. Sper că ne veți susține cauza. Puteți contribui prin donații: o sumă pentru fiecare km parcurs de echipa sau alergătorul favorit, sau puteți dona o suma fixă (donațiile incep de la 1 RON/km parcurs). Banii îi puteți dona on-line prin Fundația Comunitară Cluj, dacă veți completa formularul de susținere de aici, sau la fața locului, la Maratonul Internațional Cluj.
Există posibilitatea de a susține alergătorii cu apă, alimente și încurajări de pe biciclete. Dacă doriți să faceți acest lucru, luați legătura cu Monica Muică, din staff-ul de organizare a maratonului, inițiat de Runners Club din Cluj (0740-481320, monica.muica@gmail.com).
gLOC este constituit din:
Asociația Amare Phrala, Fundaţia Desire, Grupul pentru Acțiune Socială, Alianța Civică a Romilor din România, Romani Criss, Romano Suno, Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi, Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturală, Asociaţia Voluntară Castel Banffy, Fundaţia Pro Roma, Fundaţia Comunitară Cluj, Fundaţia Română pentru Copil, Comunitate şi Familie (FRCCF), AFMC Christiana, European Roma Rights Center, Critic Atac, Habitat for Humanity
„…Ca şi cum ar fi luat niște animale și le-ar fi pus într-o fermă, sau poate au zis, ei sunt țigani, bine că am scăpat de ei…”.
În 17 decembrie 2010, groapa de gunoi şi groapa cu deşeuri chimicale a oraşului au devenit spaţiu locativ pentru 56 familii din Cluj, mutate cu forţa din oraş pe dealul din Pata Rât. „Aici pe deal îți e frică să-ți lași copiii afară, sunt tot feluri de gropi, pot să cadă și să moară acolo” (femeie, 24 de ani).
Un ansamblu de 10 „locuinţe sociale”, inadecvate locuirii pe termen lung, aflat la o distanţă de cinci kilometri de cea mai apropiată staţie de autobuz, îngreunează accesul la o viaţă decentă pentru 72 de adolescenţi şi copii, ai căror părinţi cu greu fac faţă drumului către serviciul aflat la oraş. „Locuinţele sociale” înseamnă case care se compun din patru apartamente (practic, un apartament însemnând doar o cameră de 18 mp) şi o baie comună (de 6 mp, cu două WC-uri și două dușuri cu apă rece). Spaţiul locativ total al caselor modulare, destinate celor aproximativ 250 de persoane, este de 720 mp camere de locuit şi 60 mp baie. După o lună de la darea în folosinţă, pe pereţii apartamentelor a apărut igrasia, sub linoleumul de plastic s-a adunat apă din sol, iar tavanul prezintă fisuri prin care pătrunde umezeala. „Și un animal este protejat mai bine, sunt grajduri mai bine făcute” (femeie, 58 de ani).
Prin Fondul de Solidaritate pentru Locuinţe „Împreună, reuşim!”, GLOC își propune să achiziţioneze mai multe terenuri mici din zona metropolitană, unde familiile mutate, cu sprijinul voluntarilor GLOC, vor construi locuinţe noi.
Sprijinul tău contează! Noi contăm pe tine!
Nu putem accepta izolarea acestor familii într-un mediu toxic.
Să construim împreună şansa unui viitor demn.
Împreună, reușim!
[…] Adi Dohotaru căruia nu i-a trebuit prea mult timp să mă convingă pentru a mă alătura unei cauze pe care o susține. Așa că, pe 10 aprilie, în cadrul Maratonului Internațional Cluj, voi alerga pentru cauza […]