O comedie savuroasă deschide TIFF 2011

Dacă în 2010, clujenii erau răsfăţati în deschiderea TIFF cu Soul Kitchen (r. Fatih Akin), în acest an, o altă comedie de senzaţie va da startul celui mai important eveniment cinematografic din România: Potiche.

Scris şi regizat de Francois Ozon, unul dintre cei mai apreciaţi regizori francezi ai momentului, filmul este o adaptare a celebrei piese cu acelaşi nume, realizată de Pierre Barillet şi Jean-Pierre Grédy, şi a avut premiera mondială în competiţia Festivalului de la Veneţia din 2010. O satiră socială cum nu se poate mai actuală în condiţiile de criză economică prin care trece lumea. Acţiunea se concentrează în jurul lui Robert Pujol, şeful tiranic al unei fabrici de umbrele pe care a moştenit-o de la socrul lui. Condiţiile inumane de muncă determină angajaţii fabricii să iniţieze o grevă, în urma căreia Robert este luat prizonier. Salvarea vine din partea soţiei acestuia, Suzanne, care apelează la ajutorul fostului ei iubit şi actual primar al oraşului, pentru a-l elibera pe ostatic şi pentru a pune capăt protestului. În cele din urmă, Suzanne va prelua conducerea fabricii reuşind să redreseze o afacere falimentară, spre surprinderea soţului care nu e dispus să renunţe la statutul de director al fabricii. Francois Ozon aduce pe marile ecrane o distribuţie impresionantă, ce reuneşte cele mai importante nume din cinematografia franceză: Catherine Deneuve, răsplătită cu Premiul pentru Întreaga Activitate la TIFF 2008, Gérard Depardieu sau Fabrice Luchini.

Secţiunile tradiţionale ale festivalului, atât de populare în rândul publicului, precum Competiţie, Supernova, Shadows/Umbre, Fără limită, Ce se întâmplă documentarule?, 3×3, Focus, Ziua HBO sau Ziua Maghiară vor fi prezente şi în acest an.

Acestora li se adaugă o serie de secţiuni speciale, precum Wasted Youth, alcătuită din filme care realizează portrete ale vieţii de adolescent, de cele mai multe irosită sau afectată de constrângeri sociale, tehnologie sau tentaţii de toate felurile şi Back to TIFF, ce reuneşte cele mai recente producţii ale regizorilor premiaţi în ediţiile precedente ale festivalului.

Cinefilii vor putea viziona în cadrul Wasted Youth filmul şoc-al secţiunii Panorama din cadrul Festivalului de la Berlin, Gandu (r. Q-Kaushik Mukherjee), povestea unui tânăr ale cărui frustrări şi probleme îl determină să caute refugiul într-o lume dominată de rap, pornografie şi droguri.

Highlight-ul secţiunii Back to TIFF va fi în mod cert comedia Cousinhood, al treilea film al regizorului spaniol Daniel Sánchez Arévalo, după Albastru închis aproape negru şi Graşii, prezente în competiţia TIFF în ediţiile precedente şi ambele recompensate cu Premiul Publicului.

Zilele Filmului Românesc se anunţă şi ele foarte pline din punct de vedere al producţiilor autohtone şi al evenimentelor speciale. Astfel, la zece ani de la apariţia Noului Val de cineaşti români, publicul se va putea bucura de o proiecţie cu totul specială, a unui film perceput ca un moment cheie pentru cinematografia românească Marfa şi banii – debutul lui Cristi Puiu. De asemenea, în cadrul ZFR va fi lansat cel de-al doilea numar al revistei AperiTIFF, ediţia glossy în limba engleză a publicaţiei festivalului, realizată în parteneriat cu Institutul Cultural Român din New York, şi dedicată atât actualităţii cinematografice din 2011, cât şi aniversării celor 10 ani de la apariţia Noului Cinema Românesc.

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress