Lit. Front-line 90’

LIT. FRONT-LINE 90’
dialoguri cu scriitori romani

24 februarie 2011, ora 19:00

libraria Carturesti, Cluj

DAN COMAN

Urmatorul invitat LIT. FRONT-LINE 90’ este poetul Dan Coman, care a surprins piata literara romaneasca publicind la sfirsitul anului trecut primul sau roman,Irezistibil (Polirom, 2010). Surprinzator este si felul in care se refera autorul la aceasta carte: „Asa am scris Irezistibil. Facindu-l pe Dan Coman personaj si umilindu-l in cele mai abjecte moduri, desfiintind una dupa alta cartile pe care le-a scris, aducind toata neputinta lumii acolo si aruncind-o peste fiecare rind. N-a fost cea mai eleganta cale de a supravietui acestei nenorociri, dar pentru mine a fost singura.” Nascut in 1975 la Gersa (Bistrita-Nasaud), Dan Coman a debutat in 2003 cu anul cirtitei galbene, dupa care au urmat ghinga (2005) si Dictionarul Mara (2009) – trei volume de versuri care l-au impins in topul celor mai apreciati poeti ai generatiei sale. Poemele sale au aparut in antologii din Romania, Suedia, Franta, Serbia, Ungaria, Slovenia si Canada.

„Poezia, spre deosebire de roman, se naste din expandari, nu din extirpari. Desigur, in ambele cazuri avem de-a face cu rescrieri. Fiecarui cuvint i se adauga altele, asemeni particulelor de zahar care ajung sa compuna galaxii numite, atit de banal, vata de zahar.  Vata de zahar este sustinuta de un ax. Prezenta axului, in poezie, inseamna prezenta viziunii. Numai atunci produsul poate fi consumat, pentru ca numai astfel ai de unde sa-l apuci. Dan Coman are viziune. Ardealul literal il merita.” (Alexandru Matei)

„Tinem in mina o carte (Irezistibil) despre viata, o carte in care, cu fiecare poveste, viata se ia si se da. Cite una pe zi. Alchimist elegant, Dan Coman amesteca substantele: poezie, prietenie, dragoste, glorie, tradare si iar poezie. De data asta a lasat usa intredeschisa. Putem, iata, sa nu mai banuim ce face el.” (Florin Partene)

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2022 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress