Săptămâna filmului european la CMC

La Casa Municipală de Cultură (CMC) mergeam în liceu înainte să am calculator şi vedeam filme de Tarkovski, Fellini, Antonioni ori Forman. Pe unii regizori îi ştiam din familie dar când eram mic nu mă puteam concentra întotdeauna la filmele lor, însă CMC îmi propunea un cadru mai formal unde puteam fi atent la film. Tot în această instituţie cu aerul ei demodat şi niţel prăfuit (asemenea afişelor), dar totuşi cald şi simpatic, şi-au făcut în bună măsură educaţia cinefilă în anii 90 surorile mele 30+, când nu aveai de unde să descarci de pe net. Mai mult, oferea un spaţiu de reflecţie şi discuţie care adesea lipseşte în anomia şi atomizarea actuală. Eu mă duc luni să revăd Amanţii obişnuiţi, un film teribil de melancolic şi lent, meditativ, casnic şi visător, în contrast flagrant cu reprezentările despre sfârşitul anilor 60 care sunt, de regulă, foarte comprimate, spectaculare narativ şi excesiv de dramatizate ca acţiune, despre acel timp care nu mai avea răbdare. Dimpotrivă, imaginile răbdătoare alb-negru ale filmului au o tandreţe şi o lentoare senzuală care nu există în filmele cu un montaj alert. Îmi imaginez adesea filmul asemenea unor alergători puternici la suta de metri care aleargă rapid, sunt contractaţi şi le zvâcnesc muşchii. Noi, ca spectatori, trepidăm emoţionaţi şi fascinaţi când le vedem viteza. Cadrele se derulează accelerat asemenea paşilor sportivilor. În filmul ăsta un alergător nu se mai ridică din blockstart, se uită senin în depărtare.

Amanţii obişnuiţi, (Franţa, 2005), regia Philippe Garrel, luni, 4 octombrie a.c., ora 18.00.

Poveşti ale sufletelor pierdute, (Marea Britanie, 2008), regia Debora –Lee Furness, William Garcia, miercuri,5 octombrie a.c.,  ora 18.00.

Bărbierul din Siberia, (Rusia, 1998), regia Nikita Mihalkov, joi, 6 octombrie a.c., ora 18.00.

Zilele despărţirii, (Italia, 2005), regia Roberto Faenza, vineri, 7 a.c., ora 18.00.

Ilustrate cu flori de câmp, (România, 1974), regia Andrei Blaier, sâmbătă, 8 a.c., ora 18.00.

Delfinul, (Portugalia, 2002), regia Fernando Lopez, duminică, 9 a.c., ora 18.00.

Intrarea la filmele din piaţa Unirii, nr. 24, et. I, este liberă. Filmele vor fi prezentate de directorii sau alţi reprezentanţi ai centrelor culturale participante la acest eveniment.

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2021 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress