Media retardă şi Let’s Do It, Romania!

Unul dintre lucrurile care m-au dezamăgit văzând feedbackul presei la Let’s Do It, Romania, e faptul că au ratat momentul pe de-a întregul. De ce? E cea mai mare mobilizare socială din istoria României, iar media românească a omis să arate foarte clar acest lucru, cu excepţia câtorva instituţii (în special cele publice). Peste 100.000 de oameni s-au mobilizat sâmbătă să facă curăţenie. Un gest de acest fel nu rezolvă multe probleme pentru că atacă unele efecte, nu cauzele, însă poate creea premisele necesare pentru a ataca anumite cauze ce generează mizeria din jurul nostru (indolenţa autorităţilor, mentalităţile retrograde şi sărăcia unor ţărani care nu vor să plătească servicii de salubrizare, lipsa de presiune asupra multinaţionalelor pentru a-şi recupera produsele, aşa cum sunt obligate prin legi europene etc.).

Simplul fapt că s-au mobilizat peste 100.000 de oameni creează un precedent pentru alte acţiuni similare, poate pentru cauze chiar mai bune. Închipuiţi-vă că un fenomen social ca Piaţa Universităţii din 90, care a atras zeci de mii de oameni, era doar o ştire în josul unei pagini. Media românească, aşa cum e configurată acum, va rata semnificaţia şi acelor acţiuni viitoare de mobilizare civică. Păcat că nu am fotografii de la acţiune. Am făcut curăţenie vreo trei ore, m-am enervat că ar fi trebuit să stau trei zile pentru a scoate tot ce era aruncat într-o rampă ilegală din apropierea unui sat de pe Valea Ierii. Totuşi, m-am simţit minunat pentru că s-au creat solidarităţi şi s-au discutat posibile rezolvări ale situaţiei între oameni care nu se cunoşteau înainte. A fost foarte fain şi pentru că am vizitat zone superbe pe traseul Valea Ierii – Muntele Rece – Mărişel.

3 răspuns la Media retardă şi Let’s Do It, Romania!

  1. Sunt de acord cu tine! Putina publicitate in presa. Doar putin inainte si putin dupa, asta asa doar ca sa nu treaca neobservat evenimentul. Ma intreb daca in 2012, cand se vrea a face o competitie intre tarile lumii (toate in aceeasi zi) care adera la Let’s do it World, presa din Romania va scrie mai mult? Sau te pomenesti ca le va face reclama celorlalte tari si noua doar putin… Ha ha!

  2. Pentru media romaneasca e mai important ce a mai tras Mutu pe nas decat ca s-au adunat peste 100k oameni ca sa stranga jegul aruncat de altii.

  3. Mă bucur că în sfârșit nu sunt singurul stresat pe tema asta.

    M-am uitat în mod special la tv în zilele imediat următoare LDIR. Băieții de la „Noi vrem respect” erau ocupați cu aceleași subiecte panicoase. În țara de care ne plângem că totul e de căcat, un grup de hei-rup a reușit să se miște. Un exemplu de care am fi putut să ne agățăm ca să construim încrederea că totuși lucrurile se pot schimba. Voioșia poate bate scârba, timid dar ferm, cu pași mici, lopățică cu lopățică.

    Unde ne sunt Tatulicii când chiar e nevoie de demersuri lacrimogene? Acum era cazul de teletoane și hei-rup-uri media până la patetism – la care televiziunile noastre au antrenament – doar că pe alte subiecte.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress