Károly Feleki: Hóstát. 1979-1984

Károly Feleki: Hóstát. 1979-1984.
Expoziţie de fotografie

Vernisaj: 29 mai, ora 19.00
ClujEst, Fabrica de Pensule, str. H. Barbusse nr. 59-61, etaj II.

Fotograful Károly Feleki a imortalizat în perioada 1979-1984 distrugerea aşa-numitului Hóstát, o zonă tradiţional agricolă a Clujului, situată la periferiile oraşului. Oamenii din această zonă şi-au câştigat existenţa ca şi grădinari – fiind faimoşi pentru roşiile, varza şi ceapa cultivată de ei şi comercializate în oraş.
Odată cu sistematizarea agresivă din timpul lui Ceauşescu – presupunând construirea de cartiere de blocuri, industrializare intensă şi migraţia populaţiei rurale către oraşe, existenţa Hóstátului a intrat într-un nou capitol. Casele şi grădinile au fost distruse şi puţine dintre grădinari au putut să se adapteze noului mod de viaţă.
Expoziţia reprezintă o recuperare, fotografiile fiind prezentate pentru prima oară în 1982 şi de atunci nu au mai fost expuse. Expoziţia face parte dintr-o serie intitlulată “Transformarea României” şi care documentează prin intermediul fotografiei fenomene majore din ultimul secol.

Feleki Károly s-a născut la Cluj în 1955. Absolvent al Secţiei Design din cadrul Institutului de Arte Plasice “Ion Andreescu” din Cluj, promoţia 1978. În 2006 obţine doctoratul la aceeaşi instituţie cu teza: „Imaginea fotografică de la investigaţie la mărturisire”.
Este profesor universitar la Universitatea de Artă şi Design, şeful secţiei Foto-Video-Procesare Computerizată a Imaginii.
A participat la numeroase expoziţii în ţară şi în străinătate. Este autorul a două cărţi de specialitate despre fotografie.

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2021 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress