Like Cherry Blossom

Marţi, 18.05.2010, ora 18:00, va avea loc vernisajul expoziţiei Like Cherry Blossom a artiştilor Jiwon Park Yangjun, Coreea de Sud şi Fabian Emanuel, România, ale căror lucrări se concentrează pe elemente din cultura coreeană exprimate în două tehnici diferite. Pe de o parte, expresia simbolică a metaforelor estetice ale caligrafiei tradiţionale coreene ce susţin valorile culturale ale Coreei de astăzi, pe de altă parte o serie de instalaţii new media ale artistului român care descriu concepte coreene din perspectiva valorilor şi a stilului de viaţă contemporan.

CENTRUL CULTURAL COREEAN CLUJ-NAPOCA şi UNIVERSITATEA DE ARTĂ ŞI DESIGN CLUJ-NAPOCA organizează în perioada 18 – 26 mai 2010, la GALERIA CASA MATEI expoziţia sugestiv intitulată LIKE CHERRY BLOSSOM. Evenimentul este inclus într-o serie de manifestări mai ample, sub egida FESTIVALULUI CULTURAL COREEAN, şi oferă cadrul pentru o serie de acţiuni realizate de Centrul Cultural Coreean în spaţiul Galeriei Casa Matei.

Astfel, marţi, 18.05.2010, ora 18:00, va avea loc vernisajul expoziţiei Like Cherry Blossom a artiştilor Jiwon Park Yangjun, Coreea de Sud şi Fabian Emanuel, România, ale căror lucrări se concentrează pe elemente din cultura coreeană exprimate în două tehnici diferite. Pe de o parte, expresia simbolică a metaforelor estetice ale caligrafiei tradiţionale coreene ce susţin valorile culturale ale Coreei de astăzi, pe de altă parte o serie de instalaţii new media ale artistului român care descriu concepte coreene din perspectiva valorilor şi a stilului de viaţă contemporan.

Jiwon Park Yangjun  este considerat unul dintre cei mai reputaţi caligrafi contemporani coreeni, în prezent lector în cadrul Facultăţii de Artă a Universităţii Daejeon din Coreea de Sud, membru prestigios al Uniunii Artiştilor Coreeni şi al Uniunii Internaţionale a Caligrafilor. Activitatea sa artistică include numeroase distincţii din partea Uniunii Artiştilor Coreeni, Premiul Korean Grand Art Festival, Premiul Dong-A (unul din cele mai prestigioase premii pentru arta asiatica tradiţională), şi numeroase alte premii la diverse concursuri de caligrafie, şi participări la diverse expoziţii internaţionale dintre care amintim Bienala Internaţională de Caligrafie din CheonBuk. In ultimii ani, pe lângă activitatea sa de maestru caligraf şi profesor, Park Yangjun a devenit co-producatorul / prezentatorul unei emisiuni de televiziune coreeanăa cu tematica orientată înspre arta tradiţională şi explorarea culturii diferitelor regiuni ale ţării sale.

Privită în ansamblu, arta Maestrului Park Yangjun este o artă puternic intelectualizată care deschide noi perspective în explorarea esteticului scrisului coreean şi chinezesc. Din punct de vedere tematic, opera artistului caută valorificarea filozofiilor şi a valorilor tradiţionale ale Coreei, insistând pe o valoare esenţială a culturii coreene : legătura strânsă dintre oameni şi natură. Lucrarile selectate pentru expozitia LIKE CHERRY BLOSSOM sunt orientate înspre teme care reflectă bucuria de a trăi şi splendoarea naturii în renaşterea primăverii: metafora florii de cireş.

Fabian Emanuel este student în ultimul an al Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca la specializarea Istoria Artei şi fost student la Departamentul Grafică din cadrul Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca. În urma şederii sale la Universitatea Dongguk din Seul, Coreea de Sud, acesta a început să cerceteze cultura coreeană şi să realizeze o serie de lucrări care să reflecte relaţia şi conexiunile dintre cultura tradiţională coreeană şi cea ultra modernă, contemporană.  Din punct de vedere tehnic, lucrările sale caută o apropiere de arta new media, cautând o combinaţie între desen, pictură, foto, arta digitală şi lumina artificială de neon specifica peisajelor nocturne ale metropolelor asiatice. Tematica florii de cires este interpretată sub perspectiva decadenţei valorilor tradiţionale asiatice sub influenţa modernă a culturii pop vestice. Pe de altă parte, privită din perspectiva Budistă, floarea de cireş este simbolul renaşterii anuale a naturii colorate. Astfel, o Coree de Sud contemporană care îmbină tradiţionalul cu ultra modernul devine un simbol al unei permanente renaşteri culturale, o metaforă a bucuriei de a trăi în armonia dintre Cer, Pământ, Om şi Tehnologie.

Vernisajul din 18 mai 2010 va fi urmat de o serie de alte evenimente realizate în Galeria Casa Matei:  20 mai 2010, ora 16:00, directorul Centrului Cultural Coreean Cluj-Napoca şi curator al expoziţiei LIKE CHERRY BLOSSOM, doamna PARK YOUNGSUK iniţiază o dezbatere pe tema expoziţiei:GALLERY TALK 21 mai 2010, ora 15 :00, doamna PARK YOUNGSUK invită publicul interesat la o discuţie despre Seul şi civilizaţia coreeană: INTRODUCING SEUL 26 mai 2010, ora 18 :00, JO EUNJI şi JO SANGJIN vă invită la o prezentare a Festivalului Coreean al Florii de Cireş şi la o sesiune de aranjamente florale, iar SO WOOJOO va realiza o prezentare a costumului tradiţional coreean HANBOK

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress