RENCONTRES DE CLUJ
« Cultură şi dezvoltare locală »
Locul şi rolul culturii în dezvoltarea locală
Cluj (România), 13 -14 – 15 mai 2010
Centrul cultural francez, în parteneriat cu Primăria Cluj Napoca, Fabrica de Pensule şi Fundaţia Transilvania Trust vă invită în zilele de 13-14-15 mai la Colocviul internaţional cu tema ’’Cultură şi dezvoltare locală – Locul şi rolul culturii în dezvoltarea locală’’. La deschiderea lucrărilor vor participa:
- Primarul municipiului Cluj-Napoca Dl. Sorin Apostu
- Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional Dl. Kelemen Hunor
- Ambasadorul Franţei în România Dl. Henri Paul Consulul general al Ungariei la Cluj, Dl. SZILAGY Matyas
- Şeful delegaţiei Regiunii Wallonie-Bruxelles în România, Dna Fabienne REUTER
- Preşedintele Consiliului judeţean Cluj, Dl. Alin TIŞE
- Sub-prefectul judeţului Cluj, Dl. Vasile COZMA
Obiectivul acestui colocviu este de a sensibiliza aleşii locali, reprezentanţii mediului asociativ şi cetăţenii asupra rolului determinant pe care îl poate avea cultura în dezvoltarea unei regiuni, a unui oraş, sau a unui sat. Prin intermediul mărturiilor şi a prezentării unor exemple concrete de bună practică din Franţa, Belgia şi România, acest colocviu va atrage atenţia asupra rolului culturii ca vector de dezvoltare.
Cultura joacă un rol transversal şi structurant, deci omniprezent în toate aspectele care contribuie la dezvoltarea unei comunităţi. Depăşind domeniile tradiţionale ale artelor şi patrimoniului, ea contribuie din ce în ce mai mult la dezvoltarea economică, generând activităţi diverse, care creează noi bunuri şi servicii, şi, implicit, noi locuri de muncă, directe sau derivate. In contextul economic actual industriile ’’creativităţii’’ deţin un loc din ce în ce mai important, oportunităţile creându-se în domenii precum: arhitectură, publicitate, editare, televiziune, internet, modă, imagini digitale…
Cultura reinventeaza funcţionalitatea spaţiilor, cum se întâmplă în cazul clădirilor industriale abandonate. De asemenea, reprezintă una dintre pârghiile procesului de integrare sociala a persoanelor sau comunităţilor în dificultate. Insă înainte de toate, cultura reprezintă un element determinant al calităţii vietii unei comunităţi.Din acest punct de vedere este o componentă esenţială, cel mai adesea subestimată, a atractivităţii unui teritoriu, nu numai din punct de vedere turistic, dar şi al atragerii de investiţii, şi, în mod evident, al celor care trăiesc şi evoluează zilnic în acel spaţiu. Pentru administraţiile locale, investiţia în cultură nu este una fără rezultate, ci o alegere strategică, care generează efecte multiple şi în mod evident benefice pentru comunitate.
Sorry, comments are closed for this post.