MATEI HORVATH-BUGNARIU – ,,Vise lucide”
Expoziţie de fotografie
Vernisaj: Miercuri 23 septembrie 2009, orele 18:00, Muzeul de Arta Cluj
Muzeul de Artă Cluj, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, vă invită să luaţi parte miercuri, 23 septembrie 2009, orele 18.00, în Sălile Temporare ale Muzeului de Artă Cluj la vernisajul expoziţiei de fotografie ,,Vise lucide’’ a artistului Matei Horvath-Bugnariu.
Expoziţia este deschisă publicului în perioada 23 septembrie – 11 octombrie 2009, de miercuri până duminică, între orele 10.00-17.00.
Matei Horvath-Bugnariu s-a născut la 25 octombrie 1975, la Cluj. A absolvit secţia de grafică a Academiei de Arte Vizuale ,,Ioan Andreescu’’ din Cluj, urmând apoi cursurile de Master în arte vizuale din cadrul Universităţii de Artă şi Design Cluj. A participat la numeroase expoziţii de grup, workshop-uri şi simpozioane, cu caracter naţional sau internaţional. Este stabilit de aproximativ 9 ani la Los Angeles, unde desfăşoară şi în prezent o susţinută activitate în domeniul fotografiei editoriale, publicând în importante reviste şi ziare din întreaga lume: Paris Match, Voici, Daily Mail, Glamour, Now Magazine, Look, News of the World, The Sun, OK Magazine, People Magazine, Life & Style, US Weekly, Star, In Touch Magazine, Las Angeles Times, New York Post, Marie Claire, Jane, Famous, New Idea, New Woman, Heat, Ahlan!. Fotografiile sale au fost prezentate şi în cadrul show-urilor tv: E!, Entertainment Tonight, TMZ, The Daily Ten, Extra! şi Access Hollywood. Din 2001 este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Cluj.
,,Vise lucide este o serie de fotografii la care am început să lucrez în urmă cu cincisprezece ani. În 1994, am fotografiat un tânăr la Sighişoara, în timpul Festivalului de Artă Medievală. Lumea din jur dansa, striga, iar el era atât de profund adormit în mijlocul pieţei, încât părea într-o altă lume. Am fost fascinat de sinceritatea subiectului … era atât de real şi lipsit de ,,cenzură’’. Era adâncit într-un ocean al calmului, împăcat cu sine.
De la prieteni adormiţi pe o canapea, la oameni în parcuri, cafenele, aeroporturi, turişti, şoferi, studenţi … de la vagabonţi, la celebrităţi, ani de zile am surprins oameni dormind în cele mai diverse circumstanţe. Într-un mod foarte ciudat am ajuns să observ cum suntem cu toţii la fel. Ne predăm viselor cu o sinceritate şi o dezinvoltură inexplicabilă. Oare somnul ne arată adevărata faţă? Ori doar ne folosim de vise pentru a evada într-o nouă realitate?
Visele lucide sunt diferite de visele obişnuite … se spune că ,,visătorul’’ poate controla visul, care devine mai real, mai colorat, mai plin de viaţă. Este un vis conştient. Pare un mod fantastic de a ne proiecta într-o altă dimensiune, ideală … Când persoana care visează este lucidă, ea poate participa activ şi de multe ori manipulează conştient rezultatele imaginare ale visului. Câteodată efectul este atât de real încât este greu de sesizat că ,,realitatea’’ este de fapt vis …
Visând lucid sau trăind dormind … cu toţii evadăm într-o dimensiune preferată, fie ea realitate sau vis.’’ (Matei Horvath-Bugnariu)
Curator: Alexandra Sârbu, muzeograf Muzeul de Artă Cluj
Daca fotografiile imi par interesante, expunerea motivatiei ma scoate din sarite. Care e legatura intre fotografiile cu oameni care dorm si visele lucide? Babilonia naibii! Comunicatele Muzeului de Arta sunt campioane in non-sensuri si alambicari de doi lei.
Si ca sa parafrazez prop. „Oare somnul ne arată adevărata faţă?”, intreb „Oare la Muzeul de Arta gasim arta?”.
Intr-adevar…care ar putea fi legatura intre somn si vis?!?!?
Hello, Matei, I hope you remember me! I wish you all the best luck with your work and hope we cam meet again and we can organize again other exhibition. I am now living in Barcelona instead in Seville. La revedere!!