Corul nemultumitilor

CLUJUL COACE CORUL NEMULTUMITILOR
se serveşte fierbinte

Corul nemulţumirilor (www.sectorulcultural.info/corulnemultumitilorcluj) este un proces creativ public, după un model pus deja în practică în 24 de oraşe din lume (Complaints Choir – www.complaintschoir.org), prin care locuitorii oraşului sunt invitaţi să îşi împărtăşească problemele, îngrijorările, nemulţumirile, care sunt transformate în textul unui cântec care este apoi interpretat în spaţiul public de un cor format din artişti şi membri ai publicului.
Corul nemulţumirilor are loc la Cluj în perioada iulie-septembrie 2009.

Locuitorii oraşului sunt invitaţi să îşi trimită „nemulţumirile” pe  blogul  www.sectorulcultural.info/corulnemultumitilorcluj sau prin SMS pe 0756-217669. Plângerile astfel adunate stau la baza compunerii textului unui cântec. Alături de echipa de proiect, participanţii la activităţile corului grupează plângerile pe teme, sintetizează temele recurente, editează textele şi le combină, formând versurile cântecului.


Istoric
Complaints Choir este un proiect iniţat în 2005 de doi artişti suedezi, Tellervo Kalleinen şi Oliver Kochta-Kalleinen, cu intenţia de a mobiliza în mod constructiv energia obiceiului social al exprimării nemulţumirilor. În special în manifestările sale colective, obiceiul oamenilor „de a se plânge” mereu – de serviciile publice, de starea vremii, de situaţia drumurilor, de oamenii din jur, de vecini etc este un simptom al unei atitudini pasive. De obicei oamenii se plâng, dar se implică mai puţin în a găsi soluţii. Această atitudine colectivă este denumită în limba suedeză printr-o expresie care se traduce în „corul nemulţumiţilor”. Cei doi artişti, preocupaţi de canalizarea pozitivă a acestei energii, şi-au propus să pună în practică literal semnificaţia acestei expresii, pentru a oferi astfel comunităţii o reflectare creativă şi cu umor asupra propriilor probleme şi atitudini. Dat fiind succesul public al proiectului, modelul Complaints  Choir a fost între timp extins, preluat şi organizat în 24 de ţări din lume, iniţiatorii proiectului oferind prin site-ul www.complaintschoir.org asistenţă şi know how celor care doresc să organizeze în comunitatea lor un astfel de eveniment.

Componenţa corului
Oricine se poate înscrie (pe blogul proiectului  www.sectorulcultural.info/corulnemultumitilorcluj) pentru a face parte din corul nemulţumiţilor, indiferent de vârstă, ocupaţie sau nivel de educaţie muzicală. Data limită pentru înscrieri: 15 august 2009.

Textul piesei
Locuitorii oraşului sunt invitaţi să îşi trimită „nemulţumirile” pe  blogul  www.sectorulcultural.info/corulnemultumitilorcluj sau prin SMS pe 0756-217669. Plângerile astfel adunate stau la baza compunerii textului unui cântec. Alături de echipa de proiect, participanţii la activităţile corului grupează plângerile pe teme, sintetizează temele recurente, editează textele şi le combină, formând versurile cântecului.

Muzica
Piesa muzicală este o creaţie colectivă, autorii ei fiind compozitorul Şerban Ursachi (a.k.a Ian) şi membrii corului. Instrumentele muzicale folosite vor fi minimale, mizându-se în principiu pe puterea de expresie a vocii umane. Pentru susţinerea ritmului se vor folosi instrumente de percuţie ad-hoc. Durata piesei va fi de 4 minute.

Repetiţii
Sunt necesare 3-4 repetiţii pentru ca membrii corului să înveţe cântecul şi să se pregătească pentru reprezentaţii publice.

Reprezentaţii publice
Cântecul va fi interpretat în spaţii publice, atât în sesiuni anunţate anterior, cât şi în reprezentaţii spontane. Vor avea loc cel puţin 3 interpretări publice ale cântecului, în diferite zone ale oraşului (Mănăştur, Zorilor, Centru) pentru a atinge diferite grupuri sociale. Reacţiile publicului vor fi documentate video. Data reprezentaţiilor: 10-13 septembrie.

Output media
Spotul video de promovare al Corului este descărcabil de pe http://www.altart.org/ccc/ccc.mov. Inregistarea video a corului nemulţumirilor va fi publicată online pe site-ul AltArt, pe site-ul internaţional al proiectului Complaints Choir şi publicat pe youtube şi pe alte platforme similare. Va fi pus la dispoziţia media pentru difuzare cât mai largă.

Context
Corul Nemulţumiţilor Cluj face parte din Viitorul Probabil, un proiect de intervenţie culturală printr-o abordare interdisciplinară. Echipe de artişti, arhitecţi, sociologi documentează şi cercetează teme ale mediului urban clujean şi propun o serie de intervenţii artistice urbane. Proiectul are loc la Cluj, în perioada iunie-septembrie 2009.

Argument
Oraşul a cunoscut în ultimii 5 ani o dezvoltare accelerată, după o perioadă de 12 ani de stagnare a oraşului, datorită guvernării naţionaliste care a precedat anul 2004. Moştenirea culturală a acestei perioade a fost marcată de închidere, abundenţa de semne naţionale şi naţionaliste în spaţiul public şi o atitudine ostilă faţă de iniţiativele de dezvoltare.

Chiar dacă ultimii ani au adus importante reparaţii materiale şi morale  locuitorilor oraşului, Clujul se confruntă cu o serie de probleme cu relevanţă culturală: lipsa unei culturi a dezbaterii asupra temelor de interes public, criza spaţiului public (marcată de abuzul politic asupra spaţiului public din istoria recentă a oraşului, lucrările publice din zona centrală a oraşului reflectă în mică măsură înţelegerea dinamicii sociale şi identităţii culturale a diferitelor arii urbane, asumarea incoerentă (aşa cum este reflectat în spaţiul public) a dimensiunii multiculturale a oraşului, extinderea accelerată a oraşului şi completa ignorare a spaţiului public al acestor zone la nivel de politici – cartiere rezidenţiale construite recent fără spaţii de socializare şi utilitate comună, fără parcuri, şcoli şi grădiniţe, centre comunitare etc).

Proiectul pune în discuţie teme ale vieţii contemporane în spaţiul urban. Aceste teme sunt investigate de echipe interdisciplinare de artişti, arhitecţi şi sociologi şi mai apoi dezvoltate în intervenţii artistice – video art, performance, mobilier urban, instalaţie etc.

Susţinători
Viitorul Probabil este co-finaţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Partenerul media al proiectului este NCN.

Pentru mai multe detalii contactaţi-ne la:
Fundaţia AltArt
Tel 0264 598534, 0724 410464, 0723263072; Fax 0264 598534
E-mail: office@altart.org

Fundaţia AltArt
str. Alexandru Vlahuta 59-61, bl N3, ap 5, 400310 Cluj-Napoca
Tel: 0723 263 072, fax: 0264 598534
office@altart.org, www.altart.org

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress