Preview TIFF

caos-calmofrozen-landtatarak

Sectiunea Focus are ca invitate anul acesta productii din trei tari: Polonia, Italia si Finlanda. In plus, o noua sectiune inaugurata anul acesta: Figuri politice.

La cea de-a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Focusul pică pe trei ţări, invitate cu cele mai sonore titluri din producţia lor cinematografică recentă: Polonia, Italia şi Finlanda.
În acest an, Polonia va fi prezentă în secţiunea Focus cu cel mai nou film al maestrului Andrzej Wajda, Tatarak, dar şi cu Rysa (R. Michal Rosa), prezentat anul trecut la Veneţia, şi cu cel de-al doilea film al Kasiei Adamic (fata celebrei regizoare Agnieszka Holland), The Offsiders, inspirat de povestea reală a echipei de fotbal de homeless-i a Poloniei. Italia va oferi şi ea cinefililor o proiecţie specială cu mult-aşteptatul Gomorrah (R. Matteo Garrone), dar şi Il primo giorno d’inverno (R. Marko Locatelli, Veneţia 2008), Pranzo di Ferragosto (R. Gianni di Gregorio, Venetia 2008), Caos Calmo (R. Antonello Grimaldi, Berlin 2008), Birdwatchers (R. Marco Bechis, Venetia 2008), cărora li se adaugă două coproducţii cu România: PA-RA-DA (R. Marco Pontecorvo), îndelung ovaţionat anul trecut la Veneţia, şi Mar Nero (R. Federico Bondi), premiat la Locarno 2008 pentru cea mai bună actriţă (Ilaria Occhini) şi în care celălalt rol principal e deţinut de Doroteea Petre. Amatorii de producţii finlandeze vor fi răsfăţaţi cu un meniu special care include titluri foarte noi ca Thomas (R. Miika Soini), provocatorul Tears of April (R. Aku Louhimies), Forbidden Fruit (R. Dome Karukoski), Ganes (R. Jukka-Pekka Siili, al cărui prim film, Young Gods, a candidat în trecut la Trofeul Transilvania), documentarul Shadow of the Holy Book (R. Arto Halonen), dar şi două succese festivaliere anterioare: Frozen Land (R. Aku Louhimies) şi A Man’s Job (R. Aleksi Salmenpera).
Distins cu Trofeul Alfred Bauer la Festivalul de la Berlin 2009, Tatarak este o dramă despre o femeie măritată care se îndrăgosteşte de un tânăr fermecător. O poveste impresionantă despre iubirea imposibilă.

Din lista producţiilor italiene de neratat face parte Gomorrah, în regia lui Matteo Garrone. Bazat pe romanul lui Roberto Saviano, filmul este o privire dură asupra lumii crimei organizate din Napoli, numită „Camorra”. Producţia italiană deţine un palmares impresionant de 10 premii obţinute la cele mai importante festivaluri de film, printre care şi Marele Premiu al Juriului la Cannes 2008.
Nu în ultimul rând, producţia de origine finlandeză  Frozen Land, este un must see al secţiunii Focus. Inspirat dintr-o nuvelă scrisă de Lev Tolstoi, Frozen Land spune povestea unui grup de oameni ale căror vieţi sunt date peste cap de o bancnotă falsă de 500 de euro. Filmul se poate lăuda cu nu mai puţin de 17 premii, FIPRESCI Prize la Festivalul de Film de la Göteborg fiind unul dintre ele.
O noutate pentru ediţia de anul acesta a Festivalului o reprezintă secţiunea Figuri politice, prezentată de Cinemax şi axată pe portretele cinematografice ale unor importanţi şi controversaţi lideri politici contemporani.

Cinci astfel de producţii vor fi prezentate publicului festivalier în acest an: Il Divo, distins cu Premiul Juriului la Cannes 2008 (R. Paolo Sorentino), dedicat “extraordinarei vieţi a lui Giulio Andreotti”, Mr. Governor (R. Mans Mansson), un documentar despre viaţa profesională a lui Anders Bjorck, guvernatorul ţinutului Uppsala din Suedia, Citizen Havel (R. Pavel Koutecky, MiroslavJanek), un film ce dezvăluie momentele private şi dificultăţile publice din viaţa “cetăţeanului” Vaclav Havel, fost preşedinte al Republicii Cehe, La minaccia (R. Silvia Luzzi, LucaBellino), un documentar pe muchie de cuţit despre controversatul regim al venezueleanului Hugo Chavez şi, nu în ultimul rând maratonul cu House of Saddam (R. Jim O’Hanlon), o miniserie TV marca HBO (inclus şi în cadrul tradiţionalei Zile HBO de la TIFF) ce explorează legaturile din interiorul familei lui Saddam Hussein, dar şi relatia acestuia cu cei mai apropiaţi consilieri.

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress